Welkom bij
-van een doubleton met de hoogste start;
-van een driekaart met de laagste;
-en van een vijfkaart met de vijfde.
Doel van deze afspraak is – net als bij ‘vierde van boven’ (de Regel van 11) –partner inzicht te geven in de lengte (en kwaliteit) van je kleur.
Waar de regel van 11 hoort bij de vierde van boven, kun je bij 3e-5e respectievelijk de regel van 12 en de regel van 10 toepassen.
Voordeel
Als partner van zijn langste kleur is gestart, kun je doorgaans lezen of dat een vier- of een vijfkaart is (zodra je kunt zien dat partner met zijn laagste uitkwam, weet je dat het een vijfkaart is).
Nadeel
Veel aanhangers starten 3e-5e ongeacht de kwaliteit van de kleur. In dat geval weet je als partner niet of de uitkomer een plaatje in die kleur heeft.
Onthoudtip
Dat zijn heel veel cijfers. Waarschijnlijk onthoudt het gemakkelijker als je het volgende ‘opslaat’:
1e (= de hoogste van een 2-kaart),
3e (de derde van een 3- en 4-kaart),
5e (de 5e van een 5-kaart).
We maken het nóg duidelijker.
Biedverloop
West Noord Oost Zuid
— — — 1♦
1♠ doublet pas 1SA
pas pas pas
Wij spelen 1e, 3e, 5e
De leider laat dummy ♠3 leggen. Wat leggen wij als derde man?…
Overpeinzing
Partner west volgde met 1♠. Dat duidt minstens op een 5-kaart, dus moet zijn uitkomst de 5e van boven zijn.
Bij de ‘5e van boven’ trekken we de kaartwaarde af van 10. De uitkomst is het aantal schoppenkaarten hóger dan ♠5 dat dummy, wij en de leider samen bezitten. We zien er samen al vier, dus blijft er slechts één hogere schoppenkaart over voor leider zuid.
We mogen aannemen dat zuid met zijn 1SA na partners volgbod minstens een stop in schoppen heeft, dus ♠A of ♠H. Met die wetenschap speel je met deze oosthand een láge schoppen bij! Dus geen ge-derde-man-wat-hij-kan! Je kunt immers uittellen dat alleen zuids hoge schoppenplaatje zich over ª5 zal kunnen ontfermen.
Zuid heeft: ♠A2 of ♠H2 (óf ♠A- of ♠ H-sec)!
Stel dat we wél ‘derde man doet wat hij kan’ spelen, en ♠V leggen, dan geven we daarmee een schoppenslag cadeau. Zuid neemt de eerste slag met ♠A of ♠H, en partners andere hoge schoppen kan niet voorkomen dat ♠B op tafel eveneens tot slag zal promoveren.
1e, 3e, 5e spelen, betekent dat je vaak aan de hand van wat wel – of juist niet – is geboden, moet uitvinden van welke uitkomst sprake is. Het voordeel daarvan is een beter beeld van plaatjes en verdeling.
Vind je dat te lastig, dan kun je kiezen voor de Regel van Elf. Dan speel je altijd vierde van boven, en de waarde van de uitkomstkaar aftrekken van elf.
Maar… voor zowel de Regel van Elf, als 1e, 3e, 5e geldt wel dat je altijd voorrang geeft aan de hoogste van een (binnen)serie!
Dus van:
♠A V B 4 3 en ♠V B 9, starten we altijd met de hoogste van de (binnen)serie, in beide gevallen met ♠V.
Hieronder vindt u de behaalde kampioenspunten over alle 5 competitierondes van 2024-2025. ...
HUISHOUDELIJK REGLEMENT Nunspeetse Bridgeclub (NBC) Versie: oktober 2024 ...
Op 30 april 2022 vierden wij het 50 jarig bestaan van onze club, die op 24 januari 1972 is...